Funkce trávicí soustavy a její stavba, metabolismus
Funkce trávicí soustavy
- příjem potravy
- trávení (=chemické a mechanické zpracování potravy)
- vstřebávání živin, vody, vitamínů
- odstraňování nestrávených zbytků potravy
DUITNA ÚSTNÍ:
- oheraničení: rty, tváře, spodina ústní, patro (tvrdé, měkké), patrové oblouky, čípek
- zuby: mléčný chrup: 20 zubů, trvalý chrup 32 zubů
- první zuby: 0-1 rok
- trvalý chrup: od 6 let
- význam zubů: mechanické zpracování potravy, řeč
- jazyk: mechanické zpracování potravy, polykání, chuťové receptory, řeč
- slinné žlázy: přušní, podjazykové, podčelistní
- sliny obsahují mucin (hlen, důležitý pro tvorbu sousta) a ptyalin (trávicí enzym, štěpí polysacharidy)
HLTAN:
- místem křížení dýchací a trávicí soustavy
- polykací reflex (reflex je činnoat, kteoru neovlivníme)
- spouštění dotekem na čípky a zadní část jazyku, uzavírá se hrtanová záklopka
JÍCEN:
- trubice vedoucí do žaludku
- podélná a okružní svalovina (hladké svaly) -> peristalická vlna - pohyb svaloviny a potravy i proti gravitaci
ŽALUDEK:
- vakovitý orgán o obsahu 2-3 litry
- stěna žaludku = svalovina podélná, okružní i šikmá (pochopitelně také hladká); sliznice se žlázkami, které produkují žaludeční šťávy (HCl, pepsinogen), hlen
- HCl vytváří kyselé prostředí, denaturuje (částečně rozkládá) bílkoviny, má imunitní schopnost (ničí choroboplodné zárodky přijaté s potravou)
- pepsinogen: neaktivní forma enzymu, vlivem HCl se mění na aktivní pepsin, který štěpí bílkoviny
- hlen: chrání sliznici žaludku před pepsinem a HCl
- česlo a vrátník = svěrače ohraničující žaludek
TENKÉ STŘEVO:
- chemické trávení
- vstřebávání živin
- dvanáctník: první krátký úsek tenkého střeva (25 cm = 12 palců = dvanáctník), je zde vývod slinivky břišní: trávicí enzymy štěpící bílkoviny sacharidy a tuky, také vývod jater: žluč -> může se hromadit ve žlučníku -> emulguje tuky (rozptyluje na kapénky), játra jsou důležitá pro zpracování živin -> látkový metabolismus -> přeměna živin (látková přeměna), detoxikace organismu -> odbourávání toxických jedovatých látek (např. alkohol)
- lačník a kyčelník (dohromady asi 5 m): následují po dvanáctníku, obsah střev (trávenina) posouván peristaltickými pohyby, trávení pomocí enzymů slinivky břišní, vstřebávání živin přes stěnu střeva do krve (cukry, bílkoviny), mízy (tuky), povrch střeva zvětšen výběžky = klky pro lepší vstřebávání
TLUSTÉ STŘEVO:
- dělí se na: vzestupný, příčný a sestupný tračník
- slepé střevo + červovitý přívěšek slepého střeva (=apendix) = dříve sídlo symbiotických bakteríí, dnes zakrnělý, může se zanítit
- postupují jím nestrávené zbytky potravy, pomalý pohyb
- kvašení zbytků (bakterie) -> uvolňování vody; vstřebávání vody, minerálních látek, vitamínů a některých dalších látek; uvolňování plynů (CO2) -> plynatoat, větry
- průjem = z nějakého důvodu nefunkce tlustého střeva
KONEČNÍK:
- hromadí stolici (= zahuštěné nestrávené zbytky potravy)
- má určitou kapacitu, při naplnění nucení na stolici
- řitní otvor má dva svěrače: jeden z hladké a druhý z příčně pruhované svaloviny
Metabolismus
- přeměna látek a energie
- látkový nebo energetický
- energetický: chemická energie z potravy se mění na: 1. mechanickou práci (svaly), 2. teplo (svaly, játra), 3. elektrické signály
- látkový: začíná trávením, pokračuje přeměnou živin v játrech, -> cukry (energie), -> bílkoviny (stavebí látky), -> tuky (dlouho dobá zásoba energie)
Komentáře
Přehled komentářů
Dobre
Super
(Gotcha, 23. 3. 2010 20:05)Stručný, jasný, výstižný... Stačí mi to i ve třeťáku na gymplu :-) na mě je toho možná ještě moc :-D ale fakt dobrý. Dík.
peškni
(veronika, 7. 5. 2009 12:53)
je to docela ponaucni fakt se to povedlo dobry....................
PĚKNĚ POPSANÉ
(MARTINKA, 11. 3. 2009 22:55)AHOJKY JSEM S TVÉMA STRÁNKAMA NADŠENÁ.MOC PĚKNÝ POPIS!DÍKY
Mááš tam chybu
(Žanďulík, 3. 3. 2009 17:53)
sliyn obsahjí mucin (hlen, důležitý pro tvorbu sousta) a ptyalin (trávicí enzym, štěpí polysacharidy)
(Sliny obsahují musin (hlen,...)
:)))
(Fantomás, 29. 3. 2011 16:34)