Chuť, čich a jejich hygiena
2. 11. 2008
Chuť
- chutí vnímáme rozpuštěné chemické látky
- základní chutě: hořkost, sladkost, kyselost, slanost
- existují i jiné chutě, vznikají kombinací 4 základních
- někteří lidé mají abnormálně dobře vyvinuté chuťové buňky, např. degustátoři
- receptory = chuťové pohárky na povrchu jazyka obsahují chuťové buňky
- význam chuti: kontrola potravy (zkaženost), ovlivňuje produkci slin a žaludečních šťáv
Čich
- vnímáme jím chemické látky v plynném skupentsví nebo rozptýlené ve vzduchu
- čichové buňky jsou pro každou látku jiné
- některé látky necítíme, nemáme pro ně čichové buňky (CO- oxid uhelnatý nebo CH4 - metan), proto se např do zemního plynu přidávají páchnoucí látky
- čichová sliznice se nachází v horní části dutiny nosní
- čich je schopný adaptace = přizpůsobuje se dlouhodobému vjemu, např. když něco v kuchyni spálíte, tak vavětráte a zdá se vám, že už to nesmrdí, ale když na chvíli odejdete a pak zase přijdete, ucítíte spálené jídlo znovu
- význam čichu: spolupráce s chutí při analýze potravy, nitrodruhová komunikace
Hygiena čichu a chuti
- zánětlivé onemocnění => zahlenění
- vyvarovat se intenzivním vjemům
- chuti škodí tvrdý alkohol
- čichu škodí těkavé látky (ředidla,...) a kouření
Náhledy fotografií ze složky Smyslová ústrojí
Komentáře
Přehled komentářů
sex
bla
(Dominika, 14. 4. 2011 18:56)Hezké stránky chodím do 5 a právě se te učíme sice né do podrobna ale učíme se to.Máš hezký přehled v tom co píšeš chválím tvoje stránky.To vše.
kunda
(dominik blafka, 11. 6. 2013 19:26)